Beeldcoaching (voorheen School Video Interactie Begeleiding of SVIB) is een praktische manier van oplossingsgericht coachen, waarbij je door samen met de leerkracht microanalytisch te kijken naar video-opnames in de klas, de leerkracht optimaal bewust maakt van zijn eigen effectieve handelen. Door dit geslaagde gedrag vervolgens frequenter toe te passen zal het pedagogisch klimaat in zijn klas (interactie, klassenmanagement en didactiek/inhoud) snel verbeteren.
Bij beeldcoaching gaat het om professionalisering van de leraren en teams. Centraal staat de wijze waarop de leraar tegemoet komt aan de behoefte aan relatie, competentie en autonomie van zijn leerlingen. Deze aanpak, waarbij gebruik wordt gemaakt van videobeelden, is complex en stelt specifieke eisen aan de coach.
Er wordt steeds handelings- en oplossingsgericht gewerkt. De leerkracht moet er de volgende dag mee aan de slag kunnen. Het gebruik van basiscommunicatie is essentieel.
Kernpunten hierbij zijn:
Beeldcoaching kan ook ingezet worden bij schoolontwikkeling, zoals systeeminvoer of het toepassen van een nieuwe onderwijsmethode, bij intervisie, bij het coachen van kinderen of bij het verbeteren van gespreksvaardigheden.
Werkwijze in stappen:
Nadat de hulpvraag is geformuleerd, wordt er een opname ter plaatse gemaakt
De opname wordt mij bewerkt op de gestelde hulpvraag
De bewerkte opname wordt toegestuurd met een kijkwijzer of wordt besproken tijdens het nagesprek
Het nagesprek wordt gehouden, waarna bij afronding de beelden op DVD worden gezet
Daarna worden de beelden uit mijn bestanden verwijderd.
Een traject bestaat meestal uit 4 tot 5 opnames, maar een enkele opname is ook mogelijk.
Wisselt 2
7021 EJ Zelhem
0314 362550
06 30426498
info@esoptron.eu
KVK: 09098593
BTW: NL821395695B01
IBAN: NL92 INGB 0004482383